Tuesday, June 12, 2012

study week.. :)

hai sume.. hehe sbenarnye.. aku baru abis exam advance tax.. emm leh la wat.. dripada x wat.. hehe.. ni first paper aku for this sem.. kali ni,, aku study week.. ramai2. tp.. dalm seminggu nh.. aku tetibe je rapat ngn lida n rahmah.. emm bayk la aku belajar dri dorg. aku nh da la lmbat pickup sikit.. ehe tp................ atas berkat kesabaran lida n rahmah mase ajar aku.. hehe alhmadulilhh.. aku leh wat la tax tdi.. hehe

si lida.. yg mule2 first day sorg yg nk marah je.. trus jadi seorg penyabar sbb ajar aku.. (tu dorg yg ckp la.. sbb da tgk tahap kesabaran lida semakin improve) hehe mybe seblum nh die nk cepat je.. tp.. ok je! hehe i like!! die penyabar.. 
n rahmah pun same.. macm kakak aku da.. itu la.. ini la.. sruh study la.. hehe aku nh kan.. mls skit.. ehehe mcm2 la aku belajar dlm seminggu nh.. 

hope.. lida n rahmah.. leh success dgn exam kali ini!! x lupe jugak.. grup study besar ktorg.. bile wrap up je.. dorg mesti ade.. iaitu.. azraf, wani, wakil, dayat, nija, imah n rozek.. hehe nth la.. last2 final year nh len je aku rase.. :) mesti rindu sume2 nh kan.. ohh ye,, aku menconteng kat blog aku nh.. sbb nk tnjuk gmbar nh hah.. 


hhehe.. nh.. lida la.. time aku gi toilet ngn rahmah.. die tulis nh kat lappy aku.. heheh thanks lida.. aku pun syg ko n rahmah n sume2 lah~~ .. wee~~~ k la.. nk study jap.. tp rahmah dtg bilik aku. pas tu da balik. tido katenye. ermm ok2.. gud luck u ollss.. spe2 yg amik exm!! chaiyok2!!

Saturday, June 2, 2012

Birds UKM can FLY

hai.. asalamualaikum semua.. emm ari nh.. aku tgh study teringat bende nh.. ayat Dr Azlinah, "bird UKM can fly".. mksudnye.. semua mahsiswa/i yg belajar dalm UKM nh.. terutamanya accounting student leh dpat kerja r.. bagus la lecturer nh.. tp.. syg nye.. die x ajar aku pun.. tp.. motivate nye kat someone tu.. sgt berguna.. like.. mummy.. emm.. aduhai.. ruginye x amik kelas ngn die.. so.. untuk memotivate kan diri.. hehehe taruh je gmbar nh dlm FB. hehe 
ok lah.. nk smbung TEORI AMALAN PERAKAUNAN.. pening2.. bayk bende kene bace.. wish me luck sume .. :) 

Tuesday, May 8, 2012

rindunye pada seafarer..

huhu.. leh ke aku meluah perasaan kat sini ek? hahha aku sbnarnye rindu kat bf aku nh.. yang jauh nun disana.. cewaahh.. cinta jarak jauh la katekan. kikiki.. nk berhubung pun sush.. email je.. jadi lah,, daripada x dapt berhubung terus kan.. org kate.. jarak jauh nh payah.. sbb ape? sbb cabarannye tinggi kot.. hahhahha.. no komen... just dapt aku ckpkan ialh.. rrindunyeee sye kat die.. hehe alamak.. gatalnye aku nh.. da2.. smbung study.. :) nh gmbr yg ssuiitt aku rase..
hehehe gigi aku kecik... gigi die besa... hahaha jgn marh ek.. :) papai~~

jemputan kawin.. bestnye....

wahh.. asal sume org daa nk kawin nh.. untuk bulan nh je 2 jemputan.. bulan depannya ade lagi 3 jemputan.. adoi.. bayknye... aku nh.. x jemput2 org agi.. hahah aku lambt agi la.. tuggu my future husband datg.. hehe sabar2 ye cik el oi.. antara kad2 yg aku dpt dri ili,, kawan baek aku sndiri.. n yani,, mmber cos..sonoknye kawin.. hahaha aku da wajib kawin ke?? hahah blum agi.. blum... byk agi aku nk kene cpai.. oh ye.. kepada sesape mmber2 aku yg nk kawin.. aku ucapkan ribuah tahniah.. aku doakan korg.. smapai ke anak cucu. amin... :) 
untung la sape kawin awl nh.. hehehehhehe insyallah aku pergi.. yg x bgai kad kawin pun,, yg ajak aku..insyallah aku gi.. hehe suke aku tgk org kawin2 nh.. :) papai~~

Thursday, April 26, 2012

thanks Cik Azizah...

hai semua.. da lame x berblog nh.. hehe ceewaah.. cam le aku slalu post kan. hehe t.. sekurang2nya.. aku tau la nk wat blog skit2.. hehe nth kanape.. da berbulan2 aku x berblog, nk citer lak.. cm hepy sgt ari nh. sbb dapt tudung dari Cik Azizah.. lecturer adv audit kami.. aku mmg cadang nk pegi beli tudung kat pusan.. as kelas tu.. aku, bedah, mim n ziha gi shopin2 kat pusan.. smbil2 pilih tu. tetibe jumpe le pulak cik azizh.. hhehe ape lagi.. si  mim pun borak la. aku pun borak gak.. hehe malu gak borak ngn lecturer nh.. tp yg pling bestnye... die ingt name aku. hehe die ckp cm nh 

"eh.. ni student sy nh... ELFARRARRA.. kan?  knape name kamu cm nh? pelik sgt.. sume name adek beradik kamu cm nh ek?? "

 hehehe lawak2 lak cik azizh nh.. sejak bile name aku ade due kali ra ra nh.. hahaha.. pas tu aku pun ckp..

 "eh.. x lah cik, name saye ELFARRA jee.. xde la cm tu.. hheeh "

 hehe alahai.. comel pulak lecturer nh.. pas tu.. die pun kate..

 " laaa.. ye ke.. eheh xpe2.. sye x byk nh.. ade rm40.00 je.. jom la sy blnje tudung nh.. " 

ape lagi.. kami malu gile la... tp.. ati mim da ckp da.. "gud3... cantik.. jimat duit aku... " hehehe aku pun rase cm tu gk.. tp serius r.. malu.. ye la.. tetibe ade org belnje.. kami tolak.. tp cik azizah yg nk sgt.. hehe alhmdullilah.. best3.. sgt3.. kan. ye la.. lect tu baik.. siap bg marks 8/10 kot kat grup kami yg x seberape nh.. alhmdullillahh... aku just dapat doakan.. lecturer kami tu.. murah rzeki. amin.. tq.. sgt2... mmuuaahhh to cik azizah.. (mood terharu) nh la tudung yg die balnje... 

hah.. nt kelas die.. kami cdg sume nk pakai.. yeay.. sonok nye ari nh.. hehe k la.. nk study.. papai~~ 

Thursday, January 19, 2012

kembar ori ke??

hai...heheh.. aku ade satu gmbar nh.. kembar beb. sebijik ngn aku muke die.. hahahahahaa time2 aku xde keje kat offis. tetibe ade mmber aku nh.. main tangkap2 gmbar. hp die cnggh.. leh wat kite kembar.. hhahaha lawak2.. ni la gmbarnye.. 

hah.. same kan muke aku .. so. sape nk gmbar cm nih.. bgtau aku ek.. :) 

my twin konvo. ^_^

hai.. ari tu. kembar aku konvo.. kat UPM. hehe so ape lagi. bes r.. hehe 

ni la adik beradik kami.. 5 org.. :) adek aku da macm yuna da aku tgk yg si kecik tu.. 
ni papa ngn mama.. hehe sekian.. 

aku rase nh best.. :)

Sunday, January 15, 2012

belajar benda yg kite x tahu ape yg kan berlaku..

dalam dunia nh kita x tahu ape yg bakl jadi kat kita.. sama ade kita nh mti cept ke.. lambat ke.. jodoh cept ke lambat ke.. rezeki kita.. anak kit cm ne... sakit ke x.. kan.. so.. hendaklah berhati2.. ok.. aku ade dapt 1 sttement nh.. ia mengenai perempuan la.. info kesihatn yg kadang2 kita x tahu.. dan bukan sumua perempuan hadapi.. info nye mengenai period yg x stabil or. x betul la date die.. kadang2 ade.. kadag2 xde.. or.. xdatg2 da. macm2.. so kite kene hati2. bawah nh info nye..die ade 12 sebb ketidakhadiran haid.. 

  • Tekanan. Tekanan dalam bentuk fizikal dan mental boleh mempengaruhi hormon anda dan seterusnya haid kita. Bila kita dalam keadaan tertekan badan akan mengeluarkan hormon stress yang boleh menganggu ovulasi dan seterusnya memberhentikan haid kita.
  • Masalah kesihatan: Sakit secara tiba-tiba seperti demam panas, menjalani pembedahan, atau sakit yang memerlukan rawatan intensif boleh memberikan tekanan fizikal terhadap badan dan seterusnya menganggu kedatangan haid kita.
  • Ubatan: Mungkin baru baru ini anda baru mencuba jamu atau menjalani rawatan traditional atau intensif untuk menguruskan badan. Sekiranya betul, kemungkinan besar ia punca mengapa haid anda lewat.
  • Berlebihan hormon prolaktin
    Hormon prolaktin yang berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid anda lewat berbulan-bulan lamanya. Sekiranya anda merasa seperti susu keluar dari puting payudara atau pening kepala, berjumpalah dengan doktor kerana kemungkinan besar anda mengalami masalah hyperprolatinemia.
  • Menyusu badan: 
    Sekiranya anda menyusu badan terutamanya secara eksklusif, haid anda mungkin tidak akan datang sehingga berbulan-bulan.
  • Masalah tiroidRasa panas, berdebar dan kekurangan berat badan secara mendadak mungkin merupakan tanda yang anda mengidap penyakit tiroid. Jangan berlengah sekiranya ia disertai dengan haid yang sedikit atau tiada langsung.
  • GemukBerlebihan lemak dalam badan boleh memberikan ketidak-seimbangan hormon kerana ia menjadi tempat simpanan hormon estrogen. Berlebihan hormon estrogen akan menyebabkan haid anda terganggu seterusnya lewat haid. Cuba kurangkan 10% dari berat anda sekarang dan kemungkinan besar kitaran haid anda kembali seperti biasa.
  • Terlalu kurusTidak cukup lemak dalam badan juga boleh memberikan masalah terhadapi haid anda. Ini kerap terjadi kepada mereka yang terlalu banyak senaman seperti atlit dan penari balet. Mendapatkan kembali berat badan yang sepatutnya dengan secara automatik akan mengembalikan haid anda semula.
  • Tersilap kira: Masalah ini juga kerap terjadi. Dikatakan 40% wanita gagal mengingati dengan tepat tarikh sebenar haid mereka. Asal ia dalam kitaran 21-35 hari, haid anda andalah normal. Pastikan mencatit dalam nota hari pertama haid anda setiap bulan supaya anda tidak lagi risau.
  • Menopos: Bagi mereka yang berusia lewat 40’an, mengalami haid yang semakin sedikit dan jarang-jarang adalah salah satu tanda menopos. Sekiranya bimbang, berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan dan sedikit ujian darah boleh membuat diagnosa yang tepat. Anda juga disarankan untuk menjalani pap smear untuk memastikan yang anda tidak mengalami masalah dipangkal rahim.
  • Pencegah hamilSekiranya anda baru-baru ini mengambil hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon, ia adalah sebab mengapa haid anda lewat datang. Alat pencegah hamil berhormon menghalang ovulasi terjadi seterusnya kedatangan haid. Jadi jangan risau!
  • Hamil: akhirnya, sebab mengapa anda lewat haid adalah kerana anda hamil..
 tp.. korang rase ade lagi x sebb nye?? alahai. konfius la.. xkan ini je.. k la.. saje bg info yg berguna nh kat korg. supaya aku sntiasa leh ingat faktor2 nh.. emm.. sbb.. saje2.. :) bye~